Μύθοι και Αλήθειες

Μύθος: Τώρα που έχω στομία, δεν μπορώ πλέον να απολαμβάνω τα τρόφιμα που μου αρέσουν.

Αλήθεια: Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι στα τρόφιμα από ότι θα είστε σε έξι μήνες. Και αυτό είναι λογικό μετά από μία τόσο σοβαρή επέμβαση. Προσθέστε σιγά σιγά διαφορετικά τρόφιμα στη διατροφή σας και δώστε προσοχή στην ανταπόκριση του οργανισμού σας. Δοκιμάστε μικρή ποσότητα κάθε φορά και αυξήστε την σταδιακά. Ό,τι σας ενοχλεί σήμερα ξαναδοκιμάστε το πάλι μετά από καιρό, πάντα σε μικρές ποσότητες. Και πάντα μασάμε πολύ καλά τη τροφή μας. Άλλωστε έτσι απολαμβάνουμε περισσότερο τον φαγητό μας. Η σωστή πέψη ξεκινάει από το στόμα μας.

Μύθος: Έχω κολοστομία ή ειλεοστομία, οπότε δεν πρέπει να βγαίνει τίποτα από τον πρωκτό μου.

Αλήθεια: Το παχύ έντερο ή το ορθό (εφ΄όσον δεν έχει γίνει ολική ορθοκολεκτομή) παράγει βλέννα ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση στομίας. Είναι απολύτως φυσιολογικό αυτή η βλέννα να αποβάλλεται κατά διαστήματα από τον πρωκτό. Η βλέννα αυτή μπορεί να διαφέρει από καιρό σε καιρό σε πυκνότητα και απόχρωση, Συνήθως είναι σε ημίρρευστη κατάσταση και με αποχρώσεις που κυμαίνονται από το υπόλευκο έως καφεκόκκινο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί για μεγάλο διάστημα να μην αποβάλλεται η βλέννα αυτή, και μπορεί να δημιουργηθούν φλεγμονές στο ορθό. Φροντίστε, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, για την αποβολή της βλέννας με χρήση κλύσματος ή υποθέτων.

Μύθος: Δεν μπορώ να βρέξω τον σάκο και τη φλάντζα του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορώ να απολαύσω δραστηριότητες στο νερό ή να κάνω μπάνιο με τον σάκο στη θέση του.

Αλήθεια: Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε ντους, να κολυμπήσετε ή ακόμα και να μπείτε στο υδρομασάζ και την σάουνα με τον σάκο στη θέση του. Οι σύγχρονοι σάκοι είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να αντέχουν στη επαφή τους με το νερό και σε υγρό περιβάλλον. Εάν χρησιμοποιείτε σάκο με φίλτρο, απλά καλύψτε το φίλτρο με τα αυτοκόλλητα καλύμματα που διατίθενται μαζί με τους σάκους.

Μύθος: Εάν έχετε στομία, ο άνθρωπός σας δεν θα σας αποδέχεται με τον ίδιο τρόπο όπως πριν.

Αλήθεια: Είναι συνήθης η ανησυχία για τις σχέσεις σας μετά από χειρουργική επέμβαση στομίας. Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον σύντροφό σας για τυχόν ανησυχίες που έχετε. Είναι σημαντικό εσείς πρώτα να αποδεχθείτε την νέα σας κατάσταση και να το δείχνετε. Η επαναφορά σε μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή ίσως χρειαστεί κάποιες προσαρμογές, αλλά σκεφτείτε ότι μπορεί αυτές να είναι ενδιαφέρουσες τόσο για εσάς όσο και τον σύντροφό σας. Άλλωστε, οι αλλαγές πάντα ωφελούν στον τομέα αυτόν.

Μύθος: Η μυρωδιά είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής με στομία.

Αλήθεια: Με την πάροδο του χρόνου θανιώσετε πιο άνετα με τον σάκοστομίας και θα αποκτήσετε εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να αποτρέπει τιςοσμές. Οι σάκοι είναι απολύτως αεροστεγείς. Μόνο σε περιπτώσεις διαρροών από τη φλάντζα μπορεί να απελευθερωθούν οσμές, αλλά και πάλι με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι οι διαρροές θα ελαχιστοποιηθούν με την εμπειρία σας στην καλύτερη εφαρμογή του σάκου. Ειδικά οι έχοντες ειλεοστομία θα διαπιστώσετε ότι οι οσμές του περιεχομένου, περισσότερο προσομοιάζουν με την οσμή του φαγητού που τρώτε παρά με την οσμή κοπράνων. Απλά φροντίστε να καθαρίζετε καλά την έξοδο του σάκου μετά από κάθε άδειασμα.Η επαναφορά σε μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή ίσως χρειαστεί κάποιες προσαρμογές, αλλά σκεφτείτε ότι μπορεί αυτές να είναι ενδιαφέρουσες τόσο για εσάς όσο και τον σύντροφό σας. Άλλωστε, οι αλλαγές πάντα ωφελούν στον τομέα αυτόν.

Μύθος: Η στομία σάς εμποδίζει να φοράτε τα ρούχα που φορούσατε πριν. Οι άλλοι θα είναι σε θέση να δουν ότι έχετε στομία.

Αλήθεια: Πριν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση στομίας, παρατηρήσατε ποτέ τον σάκο στομίας σε άλλα άτομα; Πιθανότατα ποτέ. Και όμως σίγουρα συναντήσατε στον δρόμο πολλά άτομα με στομία… Φορέστε ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε εσείς άνετα. Δοκιμάστε καλύμματα ή ειδικά εσώρουχα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ώστε να κάνετε τον σάκο σας απολύτως “αόρατο” και να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Μύθος: Μην κάνετε ντους χωρίς τον σάκο...

Αλήθεια: Μπορείτε να κάνετε ντους ελεύθερα χωρίς τον σάκο. Η επαφή με το νερό είναι ευεργετική και ανακουφιστική για την στομία σας και το περιστομικό δέρμα. Απλά φροντίστε να μην έρχεται η περιοχή σε επαφή με χημικά καθαριστικά προϊόντα που μπορεί να ερεθίσουν την στομία σας.

Μύθος: Χρησιμοποιείτε μόνο το σύστημα (σάκος) στομίας που σας έχει τοποθετήσει και προταθεί από το νοσοκομείο ή τον γιατρό σας, ή τον αντιπρόσωπο κάποιας εταιρίας.

Αλήθεια: Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάθε στομία και κάθε δέρμα έχει τις ιδιαιτερότητές του. Τις πρώτες εβδομάδες ή/και μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση στομίας, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε ότι το μέγεθος και το σχήμα της στομίας σας μεταβάλλονται. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Επίσης το δέρμα γύρω από την στομία συνεχώς θα προσπαθεί να προσαρμοστεί την νέα κατάσταση της συνεχούς επαφής με το υλικό και τις κολλητικές ουσίες του αυτοκόλλητου του σάκου. Είναι απολύτως λογικό ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να αλλάξετε τόσο τον τύπο του σάκου που χρησιμοποιείτε, όσο και τις μεθόδους περιποίησης της στομίας και του περιστομικού δέρματος. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με όλες τις εταιρίες που διακινούν προϊόντα στομίας και να ζητήσετε δωρεάν δείγματα. Δοκιμάστε κάθε πιθανή εκδοχή ώστε να καταλήξετε στον καλύτερη για εσάς λύση. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων στομίας που διατίθενται στην αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες κάθε ατόμου που ζει με στομία. Δεν ταιριάζουν όλα στην στομία σας και το δέρμα σας. Βρείτε το καλύτερο και κάντε την ζωή σας πιο εύκολη.

Μύθος: Ο ερεθισμός του δέρματος είναι ένας φυσιολογικός τρόπος ζωής με στομία. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε να ζείτε με τους ερεθισμούς.

Αλήθεια: Εάν το δέρμα γύρω από την στομία σας ερεθιστεί, πιθανότατα θα είναι επώδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως οι μολύνσεις. Η πρόληψη είναι το κλειδί για τη διατήρηση του υγιούς περιστομικού δέρματος. Φροντίστε ώστε το δέρμα σας να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από λιπαρές ουσίες που αποτρέπουν την σωστή εφαρμογή του σάκου, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος διαρροών. Ο καλύτερος καθαρισμός γίνεται με τρεχούμενο νερό (όχι καυτό, καθώς η στομία είναι αρκετά ευαίσθητη σε ψηλές θερμοκρασίες) και ίσως με καθαρό σαπούνι χωρίς αρωματικά και άλλα πρόσθετα. Κάποιες φορές η λιπαρότητα του δέρματος, καθώς και πιθανά υπολείμματα κόλλας, μπορεί να αποτρέπουν την σωστή εφαρμογή της φλάντζας του σάκου. Καθαρίστε την περιοχή με λίγη καθαρή βενζίνη σε ένα κομμάτι βαμβάκι, ώστε να απομακρυνθούν οι λιπαρές και άλλες ουσίες. Κάντε συχνά μπάνιο στην στομία σας και αφήστε την ένα χρονικό διάστημα “ανοικτή” στον αέρα, ώστε να ξεκουραστεί το δέρμα. Φροντίστε το μπάνιο και οι αλλαγές να γίνονται σε ώρες που η στομία έχει την μικρότερη παραγωγή, ώστε να έχετε στην διάθεσή σας περισσότερο χρόνο να αφιερώσετε στην περιποίησή της. Κάντε τις αλλαγές του σάκου έγκαιρα και σύμφωνα με τον προτεινόμενο από τον κατασκευαστή χρόνο. Σε περιπτώσεις που νοιώσετε ενόχληση στο δέρμα σας (κάψιμο, τσούξιμο κ.λπ.) ενώ φοράτε τον σάκο, μη διστάσετε να κάνετε άμεσα αλλαγή. Είναι σημαντικό να προλάβουμε τον όποιο ερεθισμό στην αρχή, καθώς η αντιμετώπισή του είναι πολύ ευκολότερη. Αντιμετωπίστε τυχόν ερεθισμούς με τα κατάλληλα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Μύθος: Τα άτομα με στομία δεν μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, επειδή η πίεση της καμπίνας μπορεί να προκαλέσει διαρροές.

Αλήθεια: Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στα αεροπορικά ταξίδια για τα άτομα με στομία. Η μόνη επιπλέον φροντίδα μας, σε όλα γενικά τα ταξίδια, είναι να έχουμε εύκαιρα τα υλικά μας σε μία χειραποσκευή.