preloader
Edit

Ostomy Society
of Greece

Ποιοι είμαστε

Ο Σύλλογος Ατόμων με Στομία Ελλάδας ιδρύθηκε το 2021 από τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας «Ζώντας με στομία». Τα μέλη της ομάδας μη έχοντας την εκπροσώπηση ενός θεσμικού οργάνου, και αντιλαμβανόμενα την ανάγκη αλλά και την αναγκαιότητα για νόμιμη θεσμική εκπροσώπησή τους, αποφάσισαν μετά από πολλές συζητήσεις την ίδρυση αυτού του Συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας

 ΣΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
ΣΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
(Θα πρέπει αρχικά να επισημάνουμε ότι η βιβλιογραφία είναι φτωχή σχετικά με αυτό το θέμα. Η ενημέρωση από ειδικούς γιατρούς πριν την λήψη της απόφασης είναι επιβεβλημένη)
Η ύπαρξη μιας στομίας δεν αποτελεί αντένδειξη στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι περισσότερες γυναίκες με στομία διανύουν πολύ καλά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους και δεν εμφανίζουν επιπλοκές πριν ή μετά τη γέννηση. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά πράγματα για τα οποία μία γυναίκα θα πρέπει να είναι ενημερωμένη τόσο για την περίοδο της εγκυμοσύνης της όσο και μετά τον τοκετό.
Οι πιο σημαντικές αλλαγές που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα είναι οι αλλαγές στην στομία (συνήθως το ύψος, ο βαθμός προεξοχής και η διάμετρος) και η ποιότητα του περιστοματικού δέρματος.
Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα και η γυναίκα αρχίζει να «βαραίνει», η στομία μπορεί να αρχίσει να προεξέχει λιγότερο, η διάμετρος μπορεί να αυξηθεί και το περιστοματικό δέρμα μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει.
Η στομία μπορεί να υποχωρήσει στην επιφάνεια του δέρματος ή και κάτω από αυτήν κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης. Η λειτουργία της στομίας όμως δεν θα αλλάξει. Οι αλλαγές στο ύψος και τη διάμετρο της στομίας και οι αλλαγές στο περιστοματικό δέρμα, απαιτούν την αλλαγή του τύπου του σάκου. Ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο, που έχει φουσκώσει η κοιλιά, μπορεί να απαιτηθεί η χρήση κυρτής βάσης αντί της επίπεδης που χρησιμοποιείται συνήθως. Με την χρήση του σωστού προϊόντος αποφεύγουμε την πρόκληση επώδυνων ερεθισμών και τραυμάτων της στομίας και του δέρματος.
Επειδή οι αλλαγές στην στομία και στο περιστοματικό δέρμα μπορεί να είναι έντονες καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, είναι καλύτερο να μην εφοδιάζεστε με μεγάλες ποσότητες προϊόντων, καθώς οι ανάγκες σας μπορεί να αλλάξουν γρήγορα και μπορεί να απαιτηθούν αλλαγές και στα προϊόντα. Όλες οι εταιρείες με προϊόντα για στομίες εφαρμόζουν προγράμματα εφοδιασμού δειγμάτων, έτσι ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν μικρές ποσότητες προϊόντος.
Μετά τον τοκετό, η στομία και το περιστοματικό δέρμα της γυναίκας θα περάσουν ξανά τις αλλαγές: η γέννηση του μωρού μπορεί να κάνει το δέρμα λιγότερο τεντωμένο, με περισσότερες ρυτίδες / πτυχές από ό, τι στο παρελθόν και η στομία μπορεί να αρχίσει να προεξέχει ξανά. Καθώς η γυναίκα χάνει το βάρος που συνδέεται με την εγκυμοσύνη, αυτές οι αλλαγές μπορεί να συνεχιστούν, και να απαιτήσουν και πάλι αλλαγές στον τύπο του σάκου. Δεδομένων των διακυμάνσεων του βάρους, είναι δύσκολο να προβλεφθεί εάν θα μπορέσει να επιστρέψει στις προμήθειες των προϊόντων που χρησιμοποιούσε πριν από την εγκυμοσύνη.
Η ναυτία και ο εμετός, που σχετίζονται με την πρωινή αδιαθεσία, μπορεί να είναι προβληματικές εάν η γυναίκα έχει ειλεοστομία. Οι ανισορροπίες υγρών και ηλεκτρολυτών μπορούν να εμφανιστούν γρήγορα υπό αυτές τις συνθήκες, προκαλώντας αφυδάτωση. Η ναυτία μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία της για φαγητό, θέτοντας σε κίνδυνο την διατροφή της και του εμβρύου. Εάν η πρωινή αδιαθεσία είναι έντονη, τότε η γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται στενά από το γιατρό της και να αξιολογείται για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και διατροφής, ώστε να αποτρέπεται η αφυδάτωση και ο υποσιτισμός.
Εάν η γυναίκα έχει κολοστομία, μπορεί να έχει δυσκολία με την δυσκοιλιότητα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Εάν η δυσκοιλιότητα είναι έντονη, θα πρέπει να το συζητήσει με το γιατρό και πιθανόν να χρειασθεί φαρμακευτική αγωγή, ασφαλή βεβαίως για εκείνη και το έμβρυο.
Μπορεί επίσης να απαιτηθούν κάποιες αλλαγές στην διατροφή ώστε να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία της στομίας. Ένας διαιτολόγος μπορεί να την βοηθήσει με οποιαδήποτε αλλαγή διατροφής.
Ένα άλλο θέμα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα με στομία είναι το ότι λόγω του «φουσκώματος» της κοιλιάς μπορεί να χάσει την οπτική επαφή με την στομία. Η χρήση ενός καθρέφτη είναι μάλλον απαραίτητη σε αυτήν την περίπτωση, για την φροντίδα της στομίας.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ασθένεια που προκάλεσε την ανάγκη της δημιουργίας της στομίας καθώς και η γενικότερη κατάσταση της υγείας της γυναίκας. Η γνώμη ενός ειδικευμένου γιατρού θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.
Όπως καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω, δεν συντρέχει λόγος για να μην αποφασίσει μία γυναίκα να μείνει έγκυος μόνον εξαιτίας της στομίας της. Το αποτέλεσμα θα την αποζημιώσει για οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση της εγκυμοσύνης λόγω της ύπαρξης της στομίας.

Leave a Reply