preloader
Edit

Ostomy Society
of Greece

Ποιοι είμαστε

Ο Σύλλογος Ατόμων με Στομία Ελλάδας ιδρύθηκε το 2021 από τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας «Ζώντας με στομία». Τα μέλη της ομάδας μη έχοντας την εκπροσώπηση ενός θεσμικού οργάνου, και αντιλαμβανόμενα την ανάγκη αλλά και την αναγκαιότητα για νόμιμη θεσμική εκπροσώπησή τους, αποφάσισαν μετά από πολλές συζητήσεις την ίδρυση αυτού του Συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας

 Προτάσεις διατροφής μετά από κολοστομία ή κολεκτομή
Αν έχετε υποβληθεί σε κολοστομία ή κολεκτομή, μπορεί να αναρωτιέστε αν θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας. Τα καλά νέα είναι ότι ενώ μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στα τρόφιμα που τρώτε, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε πλήρως τον τρόπο που τρώτε. Επιπλέον, θα πρέπει να πάρετε οδηγίες από το γιατρό σας ή / και από έναν διατροφολόγο λίγο μετά τη χειρουργική επέμβαση, που θα σας βοηθήσουν στο να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να τρώτε.
Κολεκτομές και Κολοστομίες
Η κολεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία όπου αφαιρείται όλο ή μέρος του παχέος εντέρου. Το κόλον, που ονομάζεται επίσης και παχύ έντερο, είναι ένα μακρύ σωληνωτό όργανο στο τέλος του πεπτικού σωλήνα. Η κολεκτομή μπορεί να είναι απαραίτητη για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών και καταστάσεων που επηρεάζουν το κόλον.
Η κολοστομία είναι μια χειρουργική διαδικασία στην οποία ο χειρουργός συνδέει το υπόλοιπο τμήμα του παχέος εντέρου με ένα άνοιγμα στην κοιλιά, από όπου τα απόβλητα μπορούν να εξέλθουν από το σώμα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολεκτομής, όπως:
Η συνολική κολεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου.
Η μερική κολεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους του παχέος εντέρου.
Η χειρουργική επέμβαση κολεκτομής συνήθως απαιτεί και άλλες διαδικασίες για να επανασυνδεθούν τα υπόλοιπα τμήματα του πεπτικού συστήματος και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη αποβολή των αποβλήτων από το σώμα, όπως με μια κολοστομία.
Διατροφή μετά από την χειρουργική επέμβαση.
Συνήθως, ο ασθενής θα λάβει μόνο υγρά για δύο έως τρεις ημέρες μετά από κολεκτομή ή κολοστομία, για να δώσει στο κόλον τον χρόνο για να επουλωθεί. Μετά από αυτό, μπορεί να δοκιμάσει ζωμούς, και χυμούς, μαζί με εύπεπτα τρόφιμα, όπως τοστ και πλιγούρι βρώμης.
Θα μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή μετά από αυτό, αλλά εάν έχετε κολοστομία, ίσως θα πρέπει να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα που προκαλούν οσμές ή αέρια, τα οποία μπορούν να διογκώσουν τον σάκο κολοστομίας.
Πώς να αποτρέψετε την παραγωγή αερίων.
Στα τρόφιμα που μερικές φορές πρέπει να περιοριστούν για να διευκολύνουν τη διαχείριση της κολοστομίας σας περιλαμβάνονται:
Ωμά λαχανικά
Φλούδες φρούτων (η σάρκα των φρούτων είναι εντάξει)
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τρόφιμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως δημητριακά πίτουρου σιταριού και ψωμί
Φασόλια, μπιζέλια και φακές
Καλαμπόκι και ποπ κορν
Καφέ και άγριο ρύζι
Ξηροί καρποί και σπόροι
Τούρτες, πίτες, μπισκότα και άλλα γλυκά
Λιπαρά τρόφιμα και τηγανητά τρόφιμα, όπως τηγανητό κοτόπουλο, λουκάνικο και άλλα λιπαρά κρέατα
Τρόφιμα που βοηθούν την κολοστομία
Άλλα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν μετά από μια κολοστομία για να αποτραπούν οι διάρροιες και να ελαχιστοποιηθούν οι οσμές. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
Γιαούρτι (με ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες)
Χυμός μούρων
Μπανάνες
Πουρές μήλων
Καλά μαγειρεμένο, κολλώδες λευκό ρύζι
Βουτυρόγαλα
Ταπιόκα
Λευκό τοστ
Βεβαιωθείτε ότι έχετε μασήσει καλά όλα όσα τρώτε. Το μάσημα είναι ένα σημαντικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας και όλοι μασάμε το φαγητό μας σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, αν κάνετε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να μασάτε πολύ καλά τα τρόφιμα, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κολοστομία σας πιο εύκολα. Προσπαθήστε να μασήσετε τα πάντα μέχρι να γίνουν χυλός στο στόμα σας.

Leave a Reply