preloader
Edit

Ostomy Society
of Greece

Ποιοι είμαστε

Ο Σύλλογος Ατόμων με Στομία Ελλάδας ιδρύθηκε το 2021 από τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας «Ζώντας με στομία». Τα μέλη της ομάδας μη έχοντας την εκπροσώπηση ενός θεσμικού οργάνου, και αντιλαμβανόμενα την ανάγκη αλλά και την αναγκαιότητα για νόμιμη θεσμική εκπροσώπησή τους, αποφάσισαν μετά από πολλές συζητήσεις την ίδρυση αυτού του Συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας

 ΕΚΠΛΥΣΗ ΚΟΛΟΣΤΟΜΙΑΣ

Τι είναι η έκπλυση κολοστομίας;

Η έκπλυση κολοστομίας (πιθανόν θα συναντήσετε τον όρο και ως “ έκχυση” ή “άρδευση”) είναι ένας τρόπος ρύθμισης των κινήσεων του εντέρου ξεπλένοντας και αδειάζοντας το παχύ έντερο σε προγραμματισμένο χρόνο. Συνήθως μετά την έκπλυση, ο σάκος δεν χρειάζεται να φορεθεί για μεγάλο διάστημα.
Η διαδικασία περιλαμβάνει την ενστάλαξη νερού στο παχύ έντερο μέσω της κολοστομίας . Αυτό διεγείρει το κόλον να αδειάσει. Επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία τακτικά – μία φορά την ημέρα ή μία φορά κάθε δεύτερη μέρα – το παχύ έντερο μπορεί να “εκπαιδευτεί” να αδειάζει τα κόπρανα σε συγκεκριμένη ώρα μεταξύ των εκπλύσεων. Η έκπλυση κολοστομίας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή δυσκοιλιότητας.
Η έκπλυση κολοστομίας είναι μια προσωπική απόφαση. Ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος θα πρέπει να συζητήσει αυτήν την επιλογή με τον γιατρό του ή μια νοσοκόμα που έχει εκπαιδευτεί ειδικά.

​ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΛΥΣΗ ΚΟΛΟΣΤΟΜΙΑΣ;

Ασθενείς με μόνιμες κολοστομίες που γίνονται στο κατιόν ή το σιγμοειδές τμήμα του παχέος εντέρου και οι οποίοι είχαν κανονική λειτουργία του εντέρου πριν από την κολοστομία είναι καλοί υποψήφιοι για έκπλυση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κόπρανα τείνουν να είναι πιο διαμορφωμένα. Η έκπλυση με κολοστομία μπορεί να μην είναι επιτυχής μέθοδος ρύθμισης για άτομα με ιστορικό ευερέθιστου εντέρου ή ακανόνιστης δράσης του εντέρου. Η έκπλυση μπορεί να αντενδείκνυται επίσης για άτομα με ορισμένους φυσικούς περιορισμούς, όπως αρθρίτιδα, προβλήματα όρασης, ή παράλυση.
Μερικά άτομα θεωρούν τη διαδικασία πολύ χρονοβόρα ή δυσάρεστη.

​ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΠΛΥΣΗ;

Η έκπλυση κολοστομίας μπορεί να γίνεται μία φορά την ημέρα ή μία φορά κάθε δεύτερη μέρα ανάλογα με την προτίμησή σας και την ικανότητά σας να ρυθμίζετε τις κινήσεις του εντέρου σας Γενικά, χρειάζονται περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες για να ρυθμιστεί το έντερο με έκπλυση. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια ρουτίνα και να γίνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Η έκπλυση δεν θα είναι πάντα αρκετή για να αντικαταστήσει τη χρήση μιας σακούλας κολοστομίας, αλλά μπορεί να σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε μόνο καπάκι, μίνι θήκη ή έμπλαστρο για την προστασία του στόματος.
Μάθετε τη διαδικασία άρδευσης από τον επαγγελματία υγείας σας. Εάν κάνετε μετάβαση από μια σακούλα κολοστομίας στη χρήση της μεθόδου έκπλυσης, μάθετε τη σωστή τεχνική από το γιατρό, το χειρουργό ή τη νοσοκόμα σας. Αν και η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη στην εκμάθηση, είναι πάντα καλύτερο να έχεις έναν επαγγελματία να το δείξει για πρώτη φορά 1 ή 2 φορές.
  • Ρωτήστε τον γιατρό σας για τυχόν απορίες σχετικά με τη χρήση του συστήματος έκπλυσης. Μην φοβάστε να ζητήσετε επανάληψη της επίδειξης,.
  • Εάν σε οποιοδήποτε σημείο αντιμετωπίσετε δυσκολίες έκπλυσης στο σπίτι, συμβουλευτείτε το γιατρό ή την νοσοκόμα σας.
Τα αναλώσιμα που χρειάζεστε για την έκπλυση υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο από τις ίδιες εταιρίες οστομικών υλικών. Λάβετε υλικό επικοινωνώντας απευθείας με τους προμηθευτές ή ζητώντας συστάσεις από το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας. Καλέστε κατασκευαστές ή προμηθευτές για να ζητήσετε δωρεάν δείγμα εάν θέλετε να δοκιμάσετε διαφορετικά προϊόντα.
Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα έκπλυσης που σας ταιριάζει. Η έκπλυση ξεπλένει ολόκληρο το παχύ έντερο και ο χρόνος που χρειάζεται για να ξαναγεμίσει εξαρτάται από το σώμα και τη διατροφή σας. Οι περισσότεροι το κάνουν καθημερινά ή κάθε 2-3 ημέρες.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΛΥΣΗ ΚΟΛΟΣΤΟΜΙΑΣ;

Ο πιο αποτελεσματικός χρόνος για την έκπλυση κολοστομίας είναι περίπου μία ώρα μετά το γεύμα. Συνιστάται να αρδεύετε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αργότερα, μπορείτε να αλλάξετε την ώρα που λειτουργεί καλύτερα με το πρόγραμμα και τις συνήθειες του εντέρου. Είναι καλύτερο να ποτίζετε όταν είστε πιο χαλαροί και βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν θα σας διακόψει. Δεν υπάρχει σταθερό διάστημα για την έκπλυση της στομίας. Μερικοί το προτιμούν μία φορά την ημέρα ή μία φορά κάθε δεύτερη μέρα ανάλογα με την προτίμησή τους και την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καθιερώσετε μια ρουτίνα και να ποτίζετε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Χρειάζεται γενικά περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες για να ρυθμιστεί το έντερο με έκπλυση.
Σημαντικές συμβουλές –
  • Είναι καλύτερο να ποτίζετε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
  • Μην βιάζεστε ποτέ τη διαδικασία.
  • Η έκπλυση μπορεί να είναι πιο χρήσιμη εάν ακολουθεί το γεύμα ή ζεστό ρόφημα. Ο πιο κατάλληλος χρόνος είναι μία ώρα μετά το γεύμα.
  • Σε περίπτωση κράμπας, χαλαρώστε και πάρτε μερικές αργές βαθιές αναπνοές. Τρίψτε απαλά την κοιλιά σας, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μυς. Το ακατάλληλο ύψος του σάκου άρδευσης, το ταχέως ρέον νερό και το κρύο νερό μπορεί να είναι η αιτία των κραμπών. Για να ανακουφίσετε τις κράμπες, αφαιρέστε τον κωνικό στόμα και αφήστε το έντερο να αδειάσει. Εάν οι κράμπες είναι σοβαρές ή επιμένουν, καλέστε αμέσως το γιατρό.
  • Συνιστάται να μην ποτίζετε εάν έχετε διάρροια.
  • Μην ποτίζετε εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κήλη.
  • Δεν συνιστάται η έκπλυση κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

Leave a Reply